Cynamon jest jednym z liderów wśród przypraw pod względem zawartości antyoksydantów. Badania potwierdzają jego wiele korzystnych właściwości – w szczególności możliwość wpływania na stabilizację ciśnienia krwi, a także obniżanie poziomu cukru we krwi i insuliny. Dla osób uwielbiających cynamon ważne jest również to, że przyprawia pomaga zmniejszyć głód, co ułatwia odchudzanie. Jakie korzyści dla zdrowia ma cynamon? Jak można dodać go do diety?

Cynamon – korzystne właściwości

Cynamon to przyprawa pochodząca z kory tropikalnego drzewa. Wartości odżywcze cynamonu są znane nie tylko w medycynie tradycyjnej, ale także są podparte licznymi badaniami naukowymi. W szczególności regularne spożywanie tej przyprawy pomaga w normalizacji poziomu cukru we krwi. Podczas trawienia polifenole cynamonu mogą wchodzić w interakcje z enzymami żołądka i przyspieszać metabolizm i zmniejszyć wpływ insuliny na poziom cukru we krwi. Wbrew niektórym mitom, sam cynamon nie jest spalaczem tłuszczu. Stosowanie przyprawy może jednak pomóc w zmniejszeniu apetytu i w kontrolowaniu głodu. Cynamon ma również pozytywny wpływ na zdolność komórek organizmu do wchłaniania insuliny. Przypominamy, że insulina jest jednym z kluczowych hormonów regulujących zdolność organizmu do magazynowania nadmiaru energii. Uważa się, że codzienne spożywanie cynamonu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu insuliny. Jest to szczególne ważne dla kobiet po menopauzie i mężczyzn po 45 roku życia, kiedy część hormonów zaczyna być produkowana w mniejszej ilości.  Badania sugerują, że regularne przyprawianie posiłków cynamonem może obniżyć „zły” cholesterol.

Jak dodać do diety cynamon?

Wdychanie nawet niewielkiej ilości proszku cynamonowego może spowodować oparzenia dróg oddechowych – przyprawę należy stosować wyłącznie z jedzeniem. Codzienne spożywanie dużych dawek cynamonu nie tylko nie wpływa korzystnie na organizm czy utratę wagi, ale może być nawet niebezpieczne, ponieważ roślina zawiera pewne toksyny i alergeny. Nadmiar cynamonu w diecie może nawet uszkodzić wątrobę, a także może prowadzić do zbyt niskiego poziomu cukru we krwi. Jeśli jednak nie będziemy przekraczać rekomendowanej ilości cynamonu, uzyskamy tylko pozytywne efekty. Cynamon można wykorzystywać na wiele różnych sposobów: dodając cynamon do kawy lub herbaty, do owsianki, do koktajli, do masła orzechowego, do potraw z pieczonym jabłkiem, do naleśników, do ryżu, do kompotu oraz do różnego rodzaju ciast. Takie i inne zdrowe potrawy może zaoferować nam catering dietetyczny Czeladź.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here